Βροχερή και κρύα μέρα τι καλύτερο από ένα ζεστό πιάτο με φακές, παραδοσιακό και vegan με πολλές βιταμίνες ! 🥕🍅🧅🧄
Υλικά:
- 500 gr φακές
- ½ φλιτζάνι ελαιόλαδο 🫒
- 2 ψιλοκομμένα κρεμμύδια 🧅
- 2 μικρά πράσα ψιλοκομμένα
- 2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
- 2 καρότα 🥕🥕 ψιλοκομμένα
- 2 μέτρια ψιλοκομμένες ντομάτες 🍅 (ή σάλτσα ντομάτας)
- 2 φύλλα δάφνης
- λίγο ξύδι
- αλάτι
- πιπέρι
Διαδικασία :
- Ξεπλύνετε αρχικά τις φακές και βράστε τες με άφθονο νερό για 5 λεπτά και στραγγίξτε. Πλένετε τις ντομάτες και τις κόβετε σε μέτριο μέγεθος. 🍅 Διαφορετικά μπορείτε να τις αντικαταστήσετε με σάλτσα ντομάτας 🍅
- Ζεσταίνετε 3 ή 4 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο και τσιγαρίστε το κρεμμύδι και το πράσο για 3 λεπτά. 🧅
- Προσθέστε το σκόρδο και το καρότο και ανακατέψτε καλά. Προσθέστε την σάλτσα ντομάτας και ανακατέψτε καλά.
- Προσθέστε τις φακές, τις ντομάτες, το φύλλο δάφνης και το ζεστό νερό.
- Σκεπάστε και βράστε για περίπου 25 λεπτά σε χαμηλή φωτιά. Προσθέστε αλάτι και πιπέρι στο τέλος και προσθέστε το υπόλοιπο του 1/2 φλιτζάνι ελαιόλαδο.
- Τέλος, προσθέστε 2 κουταλιές της σούπας ξίδι. Δοκιμάζετε και ελέγχετε το αλάτι και το πιπέρι.
- Σερβίρετε με φέτα, ελιές καλαμών και ψημένο ψωμί στο φούρνο.
Καλή σας όρεξη! 😊